torsdag 29. mai 2008

Lån, Boligsparing og Boliglån

Du skal kjøpe bolig i nær framtid, men er usikker på hvor stort Lån du skal ta opp, og lurer på hvor høyt boliglånet maks bør beløpe seg til. Les videre, der du også blir fortalt om boligsparing.

Boligoppsparing kan igjen lønne seg
Etter mange år med store økninger i prisen på boliger og lave renter, er bildet nå sannsynligvis noe reversert. Høye innlånsrenter og avtagende boligpriser gjør det nå attraktivt igjen for å spare opp til huset hvis du bor i et område med fallende boligpriser.

Boligsparing: Bare for få år siden var det rent galskap å spare til drømmehuset, ettersom prisen på boliger økte med dobbelt-siffer prosent hvert år, og renten på en sparekonto samtidig trykket ned på bunn.

I dag er bildet er reversert. På en vanlig sparekonto får du typisk 5 - 5,5 % rente og ingen indikasjon på at boligprisene på et nasjonalt står foran et boom. Mens det for tiden er store regionale forskjeller i prisutviklingen, men bor du i et område der det er utsikter til fallende boligpriser, kan det være forsvarlig å utsette boligkjøpet noen år.

Mange boligøkonomer venter enten uendret eller synkende priser neste år. Generelt understrekes imidlertid at risikoen for prisen faller er størst i hovedstaden, mens provinsen er forventet å nå nesten like hard.

Er du derfor kjøp av bolig i en lokalitet der det er utsikter til fallende priser, vanker en solid innsparinger ved å utsette kjøpet og i stedet lagre mer opp til betalingen. Hvis boligprisene i området for eksempel 2% per år over de neste 5 årene, vil du, med en årlig boligoppsparing av store midler enten å kjøpe et større hus for pengene eller sitte på en betydelig lavere andel på lånet.

Alt om Penger, Økonomi, og Lån: