søndag 22. juni 2008

Få Billig Lån

Det er dyrt å være fattig. Har du ikke foreldre som kan pante bort boligen sin for deg, blir boliglånet ditt mange tusen kroner dyrere i året.

Mange som skal kjøpe bolig for første gang kan ikke skilte med så mye i egenkapital. Da blir det ofte vanskelig å få lån. Bankene er i utgangspunktet skeptiske til å fullfinansiere boliger.

Hovedregelen er at bankene låner ut 80 prosent av kjøpesummen med sikkerhet i lånetakers bolig. Ideelt sett bør du derfor ha 20 prosent i egenkapital.

Det er ikke ofte at en statsinstitusjon lokker folk til å søke om statsstøtte, men etter at Stortinget økte Husbankens utlånsrammer fra 11 til 13 milliarder, har Husbanken fått en formidabel formidlingsoppgave overfor kommunene.

Regjeringen og Stortinget har gitt klokkeklart uttrykk for at ungdom i etableringsfasen skal gis prioritet. Dette legger et press på Husbanken til faktisk å få lånt ut disse pengene til riktig målgruppe. Husbankens store utfordring er å få kommunene med på kalaset.

I fjor ble cirka 2 milliarder kroner lånt ut i etableringslån, til vel 8 000 personer eller husstander.

Behandlingen av søknader om etableringslån har Husbanken delegert til kommunene – et grep som er vanlig når en sentral etat ønsker å unngå mange, detaljerte søknader fra et stort og spredt publikum. I dag er denne oppgavefordelingen blitt et problem, når over 400 kommunale boligkontorer skal læres opp i de nye signalene fra sentralt hold.
lån penger

Alt om Penger, Økonomi, og Lån: